Lähetätkö työhakemuksia vai markkinoitko itseäsi?

Miksi työnhakuun suhtaudutaan toisin kuin mihinkään muuhun aktiviteettiin? Kenenkään ei tarvitse jättää sormia oven väliin 500 kertaa ennen kuin muuttaa toimintaansa. Yritys ei voi tehdä 200 tarjousta saamatta kauppaa ennen kuin muuttaa tarjouksen sisältöä.

Helsingin Sanomissa on tällä viikolla julkaistu kaksi kirjoitusta (1. ja 2.) siitä, miten korkeasti koulutetut työnhakijat eivät ole saaneet töitä. Taustoja en luonnollisesti tunne sen tarkemmin, mutta väittäisin, että jotain on pielessä, jos 700 hakemusta on lähtenyt ja pysyvää työpaikkaa ei ole kolahtanut.

Työhakuguruja ja -oppaita on pilvinpimein, enkä kuvittele olevani tämän alan asiantuntija. Mutta olen markkinoinnin asiantuntija ja väitän, että näillä on paljon yhteistä.

Työhakemuksen tavoite

Työhakemuksella ja CV:llä on vain yksi funktio: haastattelu. Korkeasti koulutettu ei saa töitä ilman haastattelua, ellei hae tienaa tonni -duuniin. Aikanaan jouduin haastatteluun, kun hain teurastamosiivoojaksi, vaikka olin ainut siivooja, joka ei ollut työvoimatoimiston sanelemana töissä. Jos haastatteluaikoja ei ropise, silloin pitää tehdä muutoksia.

Segmentointi eli kohdentaminen

Legendaarisen sanonnan mukaan less is more. Sen sijaan, että paukuttaa geneerisiä hakemuksia menemään kuin indonesialainen hikipajalainen t-paitoja ulos, käsityöläislähestyminen voisi tuottaa enemmän tulosta. Tutki yrityksen taustoja, tee pohjatyötä, mieti miten voit auttaa yritystä menestymään, miksi sinä sovit joukkoon, mitä muuttaisit, mikä on hyvää jne. Räätälöi hakemusta, kerro mitä osaat ja miksi olisit täydellinen rekrytointi.

Mikä on positiosi?

Jokainen ihminen on ainutlaatuinen, se on selvä. Ainutlaatuisuudella ei kuitenkaan pitkälle pötkitä, ellei se ole jotakin erityistä. Mieti mikä tekee sinusta ainutlaatuisen. Miten sinä eroat muista työnhakijoista ja miksi sillä on merkitystä. Luomi vasemmassa pakarassa on ehkä uniikkia, mutta partiolaistaustastasi on varmasti enemmän hyötyä tulevan työnantajan silmissä. Kerro, miten olet järjestänyt tapahtumia, ollut johtajana, kantanut vastuuta jne. ja miten nämä ominaisuudet tukevat haettavaa paikkaa.

Mikä on USP:si?

Jos sinun pitäisi tiivistää yhteen lauseeseen, miksi sinut pitäisi palkata, mitä nostaisit esille? Oletko vakuuttava, hyvä esiintyjä, ainutlaatuinen myyjä, excel-guru, HR-hero, some-ninja, rakenneinsinööri-rockstar jne. Tämä ei yksinään riitä, vaan se pitää niputtaa johonkin muuhun, jotta siitä tulisi uniikki. Pedantti palkanlaskija ei ole kovin epätavanomainen kombinaatio. Sen sijaan pedantti palkanlaskija, joka tuntee ulkoa 25 työehtosopimusta, ja erinomaisten vuorovaikutustaitojen ansiosta osaa hoitaa työntekijöiden kohtaamat ongelmatilanteet, on jo paljon uniikimpi.

Promootio

Aivan kuten tavallisessa markkinoinnissa, sinun pitää kyetä esittelemään osaamistasi suotuisassa valossa. Kukaan ei ole täydellinen, mutta kuten Photoshop saa selluliitin piiloon, hyvä CV ja hakemus saa puutteet häivytettyä. Kummassakin tapauksessa ne ovat edelleen olemassa, muttei huomion keskipisteenä.

Nuorella työnhakijalla puuttuu työkokemus, joten työnhakijan pitää korostaa opintoja, harrastustoimintaa, alaan liittymättömät kesätyöt ym., mitä niistä on oppinut, miten ne auttavat työssä, mitä hyötyä niistä on ollut jne. Tässä kaksi erilaista tapaa merkata työkokemus:

McDonalds, 1 v 6 kk, asiakaspalvelija. Tarjoilin hampurilaisia osa-aikatyönä opiskelun ohessa.

tai

McDonalds, 1 v 6 kk, asiakaspalvelija. Opin ratkaisemaan erimielisyyksiä ja kääntämään ne hyviksi asiakaskokemuksiksi, vastasin päivittäin rahaliikenteestä, opin kohtaamaan ihmisiä, niin asiakkaita kuin henkilökuntaa, kuuntelemaan toiveita ja rakentamaan luottamussuhteita, sain johtamiskokemusta perehdyttämällä ja kouluttamalla uusia työntekijöitä.

Kumpi toimisi paremmin?

Kokeneella työtekijällä on täysin erilaisia vahvuuksia ja heikkouksia. Ikärasismissa pelätään, että kokenut työntekijä on tippunut kelkasta ja elää menneisyydessä. Silloin työnhakijan kannattaa itse aktiivisesti kertoa, että huoli on turha: esitellä tuoreita koulutuksia, liittää sosiaalisen median tilit mukaan, kertoa miten uudet trendit vaikuttavat toimialaan ja businekseen ym. Jokainen myyjä tietää, että ostamisen suurin este on pelko, ja tekosyyt tai vasta-argumentit perustuvat näihin. Myyjän tehtävä on minimoida riskit ja todistaa, että pelkotilat ovat turhia. Työnhakijan pitää tehdä näin oma-aloitteisesti ja heti kättelyssä, sillä muuten ei tule toista mahdollisuutta.

Toinen Hesariin kirjoittanut työnhakija oli ollut 40 vuotta töissä samassa työpaikassa. Se on kunnioitettava saavutus ja osoittaa monia hienoja piirteitä, mutta tähän sisältyy myös riskejä. Onko hakija valmis muuttumaan, onko hän jämähtänyt paikoilleen, miten hän sopeutuu uuteen työympäristöön jne. Nämä ovat aivan erilaisia ongelmia kuin vastavalmistuneella. Pitkää työsuhdetta pitää avata tarkemmin, muuten CV:ssä näyttää olevan aukko, vaikkei sitä olekaan.

Erottaudu kilpailijoista

Tämä on jo niin vanha virsi, että se lauletaan jo joulujuhlissakin. Jos kaksi yritystä vaikuttavat päällisin puolin identtisiltä, aina ostetaan siltä, joka myy halvemmalla. Jos työhakemuksesi näyttää samalta kuin kaikkien muiden ja sinulla on jo handicap kuten kokemattomuus tai korkea ikä, silloin karsiudut heti kättelyssä pois. Et saa kulkea edes lähtöruudun kautta. Erottautumalla eduksesi sinut huomataan ja pääset haastatteluun.

Voitko tehdä CV:stä tai hakemuksesta erilaisen?

QR-koodivideo, Pinterest-sivu, rekrysivu, käsittämätön interaktiivinen animaatio ovat kaikki mahdollisuuksia, mutta tavanomaisempiakin ratkaisuja on. Voitko hyödyntää omaa osaamisaluetta jollakin persoonallisella tavalla? Esim. palkanlaskijaksi hakeva voisi muotoilla CV:n palkkanauhan muotoon.

Sen verran laitan itseänikin likoon, että näytän minkälaisen CV:n laitoin, kun hain nykyiseen työpaikkaani Descomiin. Halusin oikeastikin päästä tänne töihin, joten näin hieman vaivaa. Inspiraatiota hain läheltä: ahkerasti urheilevana värimaailma ja idea on lainattu lisäravinteista.

CV Karl Filtness Descom 2.1.2014

Itse CV:ssä on vain lyhyesti kerrottu minusta, mutta mikäli vastaanottajalla kolahtaa, lisätietoa on löydettävissä LinkedInistä, että nettihakemuspohjassa, joka useimmiten pitää täyttää.

Työpaikan saanti on monen asian summa. Osaaminen, elämäntilanne, kemiat, sattuma ja monet muut asiat vaikuttavat. Pelkkä timanttinen hakemus ja CV eivät vielä takaa paikkaa, mutta ne antavat kuvaa hakijasta ja ne auttavat pääsemään haastatteluun.

 


Karl Filtness

Karl FiltnessOlen intohimoinen moderni markkinoija – markkinointi on elämäni ammatillinen rakkaus. Haluan täyttää kaikki aistini sillä, ympäröidä itseni uusilla tavoilla vaikuttaa ihmisiin, tahdon imeä itseeni uusia ajatuksia ja levittää vaikuttavaa sisältöä.

Olen parhaimmillani, kun luon, innovoin ja esiinnyn. Tahdon inspiroida ympärillä oleviani. Markkinointi on suuressa murroksessa ja täynnä jännittäviä tilaisuuksia. Hallitsen nykyiset trendit ja haluan mukautua nouseviin mahdollisuuksiin. Lue lisää LinkedInistä.

 

6 Comments

  1. Hyviä pointteja, mutta yksi asia on sellainen mitä olen pohtinut. Keskustelut rekrytoija ystävien kanssa ovat jo parin vuoden ajan kertoneet karua tarinaa useista sadoista jopa tuhansista hakijoista. Tarina myös kertoo, etteivät rekrytoijat ehdi lukemaan läheskään kaikkia hakemuksia. Alkuseulonta tehdään aika karkeasti. Joten mikä panos on järkevä laittaa yrityksen taustojen selvittämiseen? Jos esimerkiksi on ajatellut käyttää 2 h päivässä ilmoitusten selaamiseen, hakemusten kirjoittamiseen ym. Tämä tarkoittaa, että jos käyttää jokaisen kohdalla 20 minuuttia yrityksen taustoihin niin saa tehokkaasti laitettua 3-4 hakemusta päivässä. Jos taas laatii etukäteen 2-3 hyvin suunniteltua hakemusmallia (esim. koulutuspainotteinen, työkokemuspainotteinen, ihmistaitopainotteinen,…) ja vaihtelee niitä sen mukaan mikä tuntuu olevan työilmoituksessa pääosassa, niin ehtii päivässä laittamaan 6-8 hakemusta. Kumpi on siis järkevää? Haastatelu on sitten ihan eri asia. Siihen kannattaa valmistautua.

    Tykkää

  2. Itse ajattelen asiaa siltä kannalta, että on erittäin harvinaista, että yhden viikon aikana tulisi seitsemän sopivaa työpaikkailmoitusta vastaan, puhumattakaan, että joka päivä. Ilmoituksia toki on, mutta ovatko ne oikeasti sellaisia työpaikkoja johon sinun taitosi sopivat ja sellaista työtä mitä haluat tehdä? Jos nämä ehdot eivät täyty, se näkyy ja ei varmastikaan pääse haastatteluun.

    Ammattirekrytoijia käytetään yhä enemmän, mutta hekin ovat ihmisiä ja vaikuttuvat samoista asioista. Persoonallinen hakemus, sopivalla osaamisella ja tahtotilalla varmasti esitellään eteenpäin. Nettilomakepohjiin aina lisätä liitteitä, joten lomakekuolemankin voi välttää.

    Tykkää

  3. Loistava kirjoitus Kaitsu!

    Vastaan tuli yksi mielenkiintoinen työpaikka ja olen harkinnut sinne hakemista. Tästä sai paljon uusia näkökulmia ja ideoita hakemukseen. Olenkin hieman tässä paininut hakemuksen kanssa ja miettinyt miten sen saan persoonalliseksi ja huomiota herättäväksi.

    Ala pysyy samana eikä nykyisessä työpaikassa ei ole varsinaisesti mitään vikaa mutta haluan kohdata uusia haasteita ja edetä urallani joten paikanvaihto houkuttelee.

    Oli sen verran vakuuttavaa tekstiä että pitää ajan kanssa lueskella enemmänkin noita kirjoituksiasi.

    Liked by 1 henkilö

    • Kiitos kovasti. Mukava kuulla, että tämä iski ja toi inspiraatiota työnhakemiseen. Työpaikanvaihto ei aina tarkoita, että haluaa huonosta eroon, vaan kuten sanoit, mahdollisuudesta kohdata uusia haasteita.

      Jos kaipaat vielä lisäinspiraatiota, pidin tällä viikolla työhakijoille presiksen, jossa käsiteltiin näitä samoja asioita, mutta eri tavoin esitettynä. Havainnollistavina esimerkkinä käytin Seinfeldin hahmoja. Katso esitys täältä: http://www.slideshare.net/KarlFiltness/land-a-job-with-help-of-seinfeld

      Tykkää

Jätä kommentti