Pinterestin käyttöopas osa 2: kuinka hyödyntää Pinterestia markkinoinnissa

Edellisessä osassa kävin läpi Pinterestiä yleisellä tasolla ja mitkä ovat sen perustoiminnot. Tässä pureudutaan hieman syvemmälle ja käydään läpi vaihtoehtoisia käyttötapoja sekä miten Pinterestia voi hyödyntää markkinoinnissa.

Pinterest on enemmän kuin pelkät kuvat

Ulospäin Pinterest näyttää isolta kuvakollaasilta, mutta kuvien takana on paljon enemmän. Suurin osa kuvista pinnataan joltakin nettisivulta palveluun. Tämä jättää kuvaan automaattisesti jalanjäljen. Jos kuva repinnataan, tämä digitaalinen jälki säilyy ja linkki alkuperäiseen lähteeseen on tallella. Tämä tarjoaa paljon uusia käyttömahdollisuuksia ja uuden keinon löytää mielenkiintoista sisältoä. Jos näkemäsi kuva herättää intohimoja, lähteessä on suurella todennäköisyydellä muutakin mielenkiintoista. Jos näet käsityö- tai tee-se-itseprojektin lopputuloksen, kuvan takana saattaa lojua tarkka valmistusohjekin. Pinterestiin tulee paljon sisältöä myös blogeista ja klikkaamalla kuvia voit löytää uusia lempiblogeja seurattavaksi.

Ulla M. Saikku on yksi Pinterestin suomalaisia superkäyttäjiä. Hän hyödyntää Pinterestiä monin tavoin Yksi on tämä perinteinen kuvapalvelu, mutta sen lisäksi hän käyttää sitä digitaalisena arkistona johon voi säilöä mielenkiintoisia artikkeleita, haastatteluja, ideoita jne. Suosittelen lämpimästi Ullan seuraamista Pinterestissä ja hänen boardeista löytyy varmasti kiinnostavaa materiaalia!

Käyttö digitaalisena arkistona ei välttämättä sovi kaikille, mutta toisille se saattaa olla juuri se juttu.

Käyttö markkinoinnissa

Pinterest tarjoaa aivan uusia markkinointimahdollisuuksia halusitpa markkinoida yritystäsi tai henkilöbrändiäsi. Ensi alkuun voi tuntua siltä, että oma tuote tai palvelu ei sovi Pinterestiin, mutta uskallan väittää, että olet väärässä. Etsimällä oikean tulokulman, voi saavuttaa mukavan lisän omaan markkinointiin.

Ensimmäinen toimenpide on lisätä blogiisi Pin It -nappula, jos siellä on edes jossain määrin kuvia. Jos olet WordPressin käyttäjä, siihen löytyy todella hyvä widget täältä. Painikkeen avulla helpotat kuviesi eteenpäin jakamisen Pinterestin syövereihin. Voit itsekin käyttää nappia kuvien jakamiseen boardeillesi.

Toinen mikä kannattaa lisätä, vaikkei olisi tarvetta Pin It -nappulalle, on Follow me on Pinterest -painike. Tämän koodinpätkän saa Pinterestin sivuilta tästä. Nyt osoitat lukijoille, että löydyt Pinterestista ja samalla voit keräillä uusia seuraajia.

Miksi käyttää markkinoinnissa?

Ennen kuin mennään tarkempaan toimenpidekohtaiseen hyödyntämiseen, pitää ymmärtää isot linjat ja muutokset ihmisten käyttäytymisessä. On hyvä myös kuulla yleisistä hyödyistä mitä Pinterest tarjoaa markkinoinnillisesti. Tässä mielestäni keskeisimmät:

Ihmiset eivät enää halua etsiä vaan he haluavat löytää. Haku tuotta vastauksia, mutta löytäminen aiheuttaa inspiraatioita. Haku alkaa olemaan yrityksillä hanskassa, nyt on aika inspiroida. Pinterestin avulla voit kuvallasi inspiroida asiakas haluamaan jotakin mitä hän ei tiennyt tarvitsevansa.

Pinterest ei vaadi yrityksiltä valtavia ponnistuksia ja oppimiskäyrä on todella loiva. Sinun ei tarvitse tuottaa mitään uutta sisältöä vaan voit kierrättää olemassa olevaa, toisin kuin useimmisa muissa sosiaalisen median palveluissa. Toisaalta voit hyödyntää olemassa olevaa kuvamateriaalia, jos sitä löytyy runsaasti omasta takaa. Pinterestin kautta ei tule valtavaa kommenttiryöppyä ja vastaaminen ei ole pakollista. Voit “seurustella” kuvillasi sanojen sijaan.

Pinterestin kautta kohtaat uudenlaisen yleisön. Pinterest on visuaalinen ja jos olet tekstipainotteinen markkinoija, nyt saatat saada uusia prospekteja. Pinterest saa liikkeelle myös ns. ujot asiakkaat. Kynnys kommentoida Facebookissa saattaa joillekin olla liian korkea, mutta kuvan repinnaaminen on helppoa.

Seuraavaksi vähän konkreettisia tapoja miksi ja miten Pinterestia voi hyödyntää.

Kohderyhmä

Pinterest on tällä hetkellä aikalailla naisten valtakunta. Huimaavat 59 % käyttäjistä ovat 25 – 40 -vuotiaita naisia. Vaikka nämä ovat globaalit tilastot, uskallan väittää omien subjektiivisten empiiristen tutkimusten kautta, että vastaava luku on Suomessakin totta. Todella aktiivisten käyttäjien keskuudessa prosenttiosuus on vieläkin korkeampi. Miehet eivät ole vielä löytäneet palvelua, mutta heidän määrä kasvaa tasaisesti.

Source: cabrochico.tumblr.com via Karl on Pinterest

Tällainen uniikki lähes homogeeninen segmentti tarjoaa perinteisille markkinoijille paljon mahdollisuuksia. Jos tuotteesi tai palvelusi on suunnattu naisille, löydät heidät täältä. Pinterest tarjoaa kuitenkin paljon enemmän mahdollisuuksia segmentoinnin saralla kuin pelkästään sukupuoli sekä ikä. Nykymarkkinoijaa kiinnostaa perusdemograafien sijaan potentiaalisten asiakkaiden elämäntyyli sekä kiinnostuksen kohteet. Ihmisen lifestyle kertoo paljon enemmän kuin ikä tai sukupuoli. Pinterestissa voit löytää oman kohderyhmäsi helpommin kuin ennen. Katsomalla ihmisen boardeja ja pinnejä näet hetkessä mikä häntä kiinnostaa ja mikä ei. Tämän voi hyödyntää todella tehokkaasti, jos vähän näkee vaivaa.

Visuaalinen hyödyntäminen

Jos yrityksesi on hyvin visuaalinen, Pinterest on täydellinen kanava. Matkailualan yritykset voivat lisäillä kuvia omista kohteistaan ja mahdollisuuksista, vaatekaupat kuvia tuotteistaan, kultasepät voivat esitellän luomuksiaan jne. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ja nyt sinulla on mahdollisuus jakaa nämä kuvat miljoonien ihmisten kanssa. Kuulostaa aika hyvältä diililtä vai mitä?

Source: etsy.com via Pasi on Pinterest

Linkkien hyödyntäminen

Hyvien kuvien taakse kannattaa kätkeä vielä parempia linkkejä. Jos kuvasi herättää kiinnostusta, paras tapa markkinoida on saada siitä suora klikkaus linkin lähteeseen eli kotisivuillesi tai blogiisi. Kun ihminen tulee sivuillesi, olet askeleen lähempänä voittoa ja pääset jakamaan oma propagandaasi. Toivottavasti verkkosivusi ovat korkeatasoiset ja selkeät!

Tähän väliin voin kertoa muutaman tunnusluvun liittyen omaan Pinterestin käyttöön ja yritykseeni. Pinterestin kautta LivingStonen sivuille tulevat vierailijat viettävät 4,4 kertaa enemmän aikaa sivuilla. Tämä on todella merkittävä ero! Suurin osa kävijöistä tulevat minun henkilökohtaisen profiilin kautta eivätkä pinnien kautta. Toisin sanoen olen saanut pinnien kautta viestitettyä henkilöille joiden kanssa minulla on yhteinen maku, itsestäni sekä yrityksestäni. Koska tyyli, mieltymykset, kiinnostuksen kohteet jne ovat boardejani seuraavilla samankaltaiset, myös yritykseni nettisivut ovat kiinnostavat.

Tämä johtuu kahdesta syystä: pinnaan lähes ainoastaan taloihin, arkkitehtuuriin sekä sisustukseen liittyviä pinnejä, joka on taas kivitaloyrityksen kanssa samassa linjassa. Toinen syy on se, että olen itse päättänyt sivujen designista eli nettisivutkin ilmentävät tyyliäni ja tuotan yrityksen blogiin lähes kaiken sisällön. Kirjoitan ainoastaan minua henkilökohtaisesti kiinnostavista aiheista, joten pinnauksilla ja blogilla on väistämättä kiinteä yhteys.

Liikenteellisesti Pinterest on noussut somepalveluiden lähteissä kakkokseksi heti Facebookin perään. Twitter, LinkedIn ja G+ ovat kaikki jääneet taakse ja Pinterest tuo lähes 2 kertaa enemmän liikennettä kuin nämä muut palvelut yhteensä!. Tämä muutos on tapahtunut hyvin lyhyessä ajassa ja Pinterstin suomalaisten käyttäjien lisääntyessä on todella mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu.

Myyminen

Pinterestissä on mahdollista epäsuorasta myydä tuotteitasi. Jos laitat pinnauksen kommenttikenttään hinnan ja valuutan, Pinterest muuttaa tämän automaattisesti pinniin hintalapuksi. Näin voit heti kertoa minkä hintaluokan tuotteesta on kysymys ja asiakas voi ottaa yhteyttä. Kaupankäytiä helpottaa entisestään, jos sinulla on Etsy- tai muu verkkokauppa käytettävissä.

Source: shop.firepitart.com via Karl on Pinterest

Brändäys

Nyt päästään lempiaiheeseeni eli brändäämiseen. Pinterest on ylivoimaisesti paras sosiaalisen median väline “nopeaan” brändäämiseen. Nettisivut, Facebook -sivu, Twitter -tili ym. ovat myös hienoja välineitä, mutta niissä brändääminen on kalliimpaa (hyvät sivut maksavat rahaa), aikaa vievämpää (Twitterissä ja FB:ssä kestää hetki ennen kuin yleisö oppii tyylisi) ja vaativat jatkuvasti uutta sisältöä pureskeltavaksi.

Ideaalitilanteessa brändi on paljon muuta kuin logo ja visuaalinen ilme, brändi kertoo arvoista, mieltymyksistä, siitä mitä edustaa. Toisin sanoen brändin pitäisi pystyä ilmaisemaan KUKA yritys on. Brändin rakentaminen kestää tyypillisesti vuosia, mutta Pinterestin avulla prosessia voidaan nopeuttaa. Kuvien ja erilaisten boardien avulla voit kertoa brändistäsi paljon enemmän kuin yhdellä sloganilla tai mainoskampanjalla.

Jos olet käyttänyt markkinoinnissa sellaista työkalua kuin mood board, hoksaat taatusti heti miten Pinterestiä voi hyödyntää. Mood board on yrityksen oma fyysinen “leikekirja” johon voidaan laittaa kaikkea mikä ilmentää yrityksen brändiä. Perinteisesti siihen on liimailtu kuvia aikakausilehdistä jne. Ideana on kuvien avulla kertoa yrityksen arvoista. Jos yritys haluaa olla nuorekas, siihen laitetaan nuorten ihmisten kuvia. Jos asiakkaat ovat urheillullisia, kuvia urheiluvälineistä. Boardiin voi laittaa esikuvien logoja, toivottua värimaailmaa jne. Moodboardiin voidaan laittaa ihan mitä vaan mikä ilmentää yrityksen haluttua asiakaskuntaa ja brändin tavoittelemaan mielikuvaa.

Nyt voit tehdä saman Pinterestin avulla ja takahuoneen työkalusta tulee yhtäkkiä julkinen brändin rakentaja. Ajattele kuinka helppo on näyttää, että vihreät arvot ovat tärkeitä ilman ensimmäistäkään typerää ja loppuunkaluttua viherpesutrendisanaa. Mitä luulet kumpi tehoaa paremmin ja muovaa ihmisten mielikuvaa helpommin: sanat kestäväkehitys ja ympräristövastuullisuus vai 50 upeaa kuvaa? Näitä haluttuja mielikuvia saat siirrettyä vaivihkaa boardeilta yrityksesi brändiin.

(Huom! Oikotietä onneen ei ole. Brändin täytyy aina lunastaa ne odotukset ja lupaukset, joita brändinrakennustyökalut ovat asettaneet. Jos lupaat korkeaa laatua, räjäytät brändin korjauskelvottomaksi tarjoamalla Rantarolex -laatua. Jos jeesustelet ympäristöystävällisyydellä, et voi haudata käytettyjä autonrenkaita sekä -akkuja aarniometsään. Pidättäydy totuudessa ja sellaisissa arvoissa joiden takana oikeasti seisot, etkä vaan halua edustaa. Älä siis hevostele brändisi tai boardiesi kanssa!)

Yritykset joissa kuvat eivät ole pääosassa

Nyt joku on jo ehtinyt ajatella, että nämä kaikki jutut ovat ainoastaan visuaalisia brändejä varten. Entä jos minä olen yksinyrittäjä asiantuntija/konsultti tai ohjelmistotalo joka tekee elintärkeää, mutta mediaseksitöntä taustasoftaa? Pinterest tarjoaa kaikille markkinointimahdollisuuksia, kunhan hetkeksi istahtaa miettimään. Kaikki edellä mainitutkin markkinointikeinot ovat hyödynnettävissä, mutta tarjoan vielä hieman ekstraa.

Mikä tekee asiantuntijasta asiantuntijan? Hänen henkilökohtainen osaaminen sekä tietotaito. Tämä kaikki kumpuaa ihmisen kiinnostuksen kohteista ja persoonasta. Yhtä lailla yksinyrittäjä voi laajentaa itsestään annettavaa mielikuvaa ja kertoa kuka on se ihminen konsultin villatakin alla. Työ on ainoastaan yksi osa elämäämme, saatat löytää uusia asiakkaita osoittamalla, että tykkäät valokuvaamisesta, kirjoista, hevosista, rugbysta, matkustamisesta, sinua inspiroivista sitaateista jne. Emme ole koneita, eivätkä asiakkaatkaan ole. Ihmisiä kiinnostaa tietää toisista ihmisistä enemmän ja sallittu tirkistely on ajanvietettä, eihän muuten kukaan ostaisi Seiskaa, iltapäivälehtiä tai lukisi netissä juorusivustoja. Raota ammatillista mystiikan verhoa ja voit saada paljon enemmän tilalle kuin olisit ikinä osannut odottaakaan.

Source: etsy.com via Danielle on Pinterest

Sama koskee yrityksiä, joissa ei ole kuluttajia kiinnostavia tuotteita tai visuaalisesta inspiroivia tuotteita (yksi kuva terveyssiteestä on ok, 200. ei vaan jaksa sytyttää). Pinterestin avulla voit nostaa ihmiset keskiöön ja saada tylsästäkin tuotteesta mielenkiintoisen. Yrityksen henkilöstössä on kirjava joukko persoonia ja heidän kiinnostuksen kohteet helposti lisäävät kiinnostusta myös yritystä kohtaan. Entä jos yritys perustaisi Pinterest tilin ja jokaisella työntekijällä olisi oma boardi? Lopputulema voisi olla todella kiehtova ja organisaatio saattaisi oppia jotakin uutta myös työkavereista: “En tiennyt, että Pekalla on prätkä”, “Päivikö harrastaa flamengoa”, “Pirita on kiinnostunut tatuoinneista”, “Paavo on innokas virkkaaja”… On todella vanhanaikaista ajattelua, jos yrität ylläpitää vakavaa, tylsää 100 % ammattillista mielikuvaa. Vapaa-ajan merkitys kasvaa vuosi vuodelta yhteiskunnassamme ja näyttämällä työn vastapainon, ihmisten on helpompi samaistua.

Jos tuotat paljon artikkeleita, blogikirjoituksia, tutkimuksia ym. niihin kannattaa liittää aiheeseen liittyvä korkeatasoinen kuva, minkä voit sitten jakaa Pinterestin kautta. Kuva toimii kannustimena, artikkelin muistikuvana ja kiinnostavana visuaalisena elementtinä. Kommenttilaatikkoon vielä lyhyt yhteenveto artikkelista ja voit saada kirjoituksillesi aivan uusia lukijoita.

Yhteenveto

Tässä on ainoastaan muutamia lähestymistapoja Pinterestin hyödyntämiseen markkinoinnissa. Palvelua voi käyttää myös tapahtumamarkkinoinnissa, tuotelanseerauksissa, markkinointitutkimuksissa, verkostoitumiseen, kuvapohjaiseen hakukoneoptimointiin jne. Suurin este on jälleen kerran oman mielen rajoittuneisuus ja mielenkiintoisia sekä omaperäisiä tapoja käyttää Pinterestiä on varmasti satoja. Kerro toki kommenteissa, miten sinä ajattelit hyödyntää Pinterestiä.

Pinterestin käytön kieltäminen

Tällä viikolla Pinterestin ympärillä nousi pieni kohu, jota kyllä liioteltiin joissakin medioissa, että Pinterestin käyttö olisi rikollista. Pinterest reagoi nopeasti ja tarjosi koodinpätkän minkä voi lisätä omille sivuille mikä estää kuvien pinnaamisen.

Kannattaako lisätä tämä NOPIN ominaisuus omille sivuille? Mielestäni ei. Itse ajattelen, että on huomattavasti parempi, että kuva pinnataan omilta sivuilta, jolloin siihen jää linkki, joka johtaa takaisin. Näin varmistaa, että kreditit menevät taatusti oikeaan osoitteeseen. Joku voi aina ottaa kuvakaappauksen ja pinnata kuvasi joka tapauksessa, mutta et saa siitä mitään kunniaa. Kuviin kun lisää vielä kommenttikenttään lähteet, kuvaajat, lisätietoa ym., niin Pinterest tarjoaa paljon enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia.

Mitä visuaalisempi yritys, sen hanakammin sen kannattaa tarttua Pinterestiin. Kaikki edellä kirjoitettu viittaa tähän ja uusia palveluja ei kannata pelätä. Jos itse osallistut, voit hallita sitä. Mutta jos istut vaan katsomassa sivustaseuraajana, vaikuttamisen mahdollisuudet ovat rajalliset. Olemalla avarakatseinen, ennakkoluuloton ja rohkea, voit olla edelläkävijä ja saada paljon hyvää ja hyödyllistä takaisin.

 


Karl Filtness

Karl FiltnessOlen intohimoinen moderni markkinoija – markkinointi on elämäni ammatillinen rakkaus. Haluan täyttää kaikki aistini sillä, ympäröidä itseni uusilla tavoilla vaikuttaa ihmisiin, tahdon imeä itseeni uusia ajatuksia ja levittää vaikuttavaa sisältöä.

Olen parhaimmillani, kun luon, innovoin ja esiinnyn. Tahdon inspiroida ympärillä oleviani. Markkinointi on suuressa murroksessa ja täynnä jännittäviä tilaisuuksia. Hallitsen nykyiset trendit ja haluan mukautua nouseviin mahdollisuuksiin. Lue lisää LinkedInistä.

 

14 Comments

    • Kiitos palautteesta. Tässä on hyvä pohja lähteä liikenteeseen, mutta vielä on paljon mahdollisuuksia hyödyntää Pinterestiä. Mielelläni kuulisin millaiset vaikutukset Pinterestilla on blogiisi, kun olet ehtinyt vähän aikaa käyttää palvelula.

      Tykkää

  1. Kiitos Karl hyvistä vinkeistä! Seurasin heti ohjeitasi ja suunistin Ullan boardeille.

    Lisäsin myös bloggauksesi omalle pinterest boardilleni 😉
    Pinterest on eittämättä hyvin yksinkertaisesti mutta toimivasti toteutettu tulokas bookmarking sivustojen joukkoon.

    Tässä oma pieni kokoelmani Pinterest infograafeja yms: http://j.mp/xTONnX
    Ja tässä vielä Ullan hieno pinterest kokoelma: http://j.mp/GF6TeL

    Tykkää

    • Hyvä juttu, jos bloggauksesta oli hyötyä, se on parasta palautetta mitä voi saada. Pinterestiin on kätevä säilöä kaikkea mielenkiintoista ja jos boardi on riittävän yksilöity, sen myös löytääkin uudestaan.

      Tykkää

  2. Hyvä ohje, Pinterest on osoittautunut hyväksi välineeksi ja lisäksi se on aivoja stimuloivaa ideaviihdettä. Ruoka on on tälle medialla oiva aihe 🙂

    Tykkää

    • Kiitos palautteesta! Joillekin Pinterest aukeaa heti ja sieltä löytää itselle mielenkiintoista, toisille se kestää pidempään tai ei avaudu lainkaan. Ruoka on kyllä erinomainen aihe kokonaisuus ja Pinteresti löytää varmasti sekä hyviä reseptejä, että todella kauniita esillepanoja.

      Tykkää

  3. Eksyin tänne jotain kautta vasta nyt! Hyvät kirjoitukset Pinterestistä ja heti alkoivat aivonystyrät raksuttamaan että miten tätä voisi myös yritykseni puolella hyödyntää oivaltavasti ja uudesta näkökulmasta. Aiemmin olen juurikin ajatellut että ”ei sovi meille”.

    Tein kesällä ”harrastusmielessä” We Love Salo -teemaan liittyen taulun ”Parasta Salossa”. Tämä tuli spontaanisti Nokian huonojen uutisten jälkeen kesäkuussa – halusimme kertoa että Salossa on muutakin kuin Nokia ja työttömät. Joku perusti We Love Salo -facebook sivun ja minä tein Pinterest-taulun. Taulu on saanut paljon kehuja ja pikkuhiljaa se toivottavasti myös leviää netissä! Jokaisen kuvan takaa löytyy lisätietoa ko. kohteesta kiinnostuneille. Toimii mielestäni tosi hyvin.

    Tykkää

  4. Kiitos Tiina kommentista. Parasta Salossa idea on hyvä ja parasta on siinä, että kuvien takaa löytyy lisätietoa. Minulle tuli heti mieleen, että tämä voisi olla todella hyvä boardi minkä voisi avata ihmisille ja ihmiset voisivat vapaasti pinnata mikä on heidän mielestään parasta Salossa. Meillä kaikilla on erilainen käsitys paikkakunnasta ja näin saisi monimuotoisuutta. Tätä voisi vauhdittaa jos paikallislehti tekisi pienen jutun.

    Tykkää

    • Mainostin tätä silloin heti tuolla We Love Salo -sivulla ja sainkin avukseni toisen ylläpitäjän (minulle ennestään aivan tuntematon henkilö). Heti huomasi että hänellä oli toisenlaisia ”pinnejä” ja erilaista hyvää näkökulmaa. Täytyy huudella lisää ylläpitäjiä ja tuo paikallislehti olikin hyvä ajatus – vielä kun satun tuntemaan päätoimittajan oikein hyvin!

      Tykkää

  5. Hei. Miksi tulee teksti ohita monta kertaa päivässä kun olen löytänyt ihania kuvia tyttärelleni laitetaan poikki tätä on jatkunut varmaan puoli vuotta tosi ikävää tulee tunne joku tulee takanani . Emma

    Tykkää

Jätä kommentti